Relatia tata-copil se creeaza cu mama stand pe tusa din cand in cand

Stăteam în bucătărie și îi vedeam și îi auzeam. Ta-su meșterea ceva, David îi cerea instrumentele:
– Tati, eu vleau asta.
– Acum nu pot să îți dau șurubelnița, îmi trebuie mie, după ce termin ți-o dau ție.
– Bineee, tati.

Uneori e fix atât de simplu, alteori … văleu ce greu mai e. E cu plâns, țipat, agitat și fire albe pentru mine. E greu să stau așa, pe margine, să îi las pe ei să se descurce. când știu că aș putea să fac ceva. Sunt și momente când intervin pentru a oferi o soluție, atunci când e prea dramatic sau suntem într-un loc unde nu îmi doresc să ne spălăm rufele emoționale. Dar de cele mai multe ori mă abțin cu tărie, bătând nervos din picior, ascunsă după ușă 🙂 .

Relația tată-copil nu se formează când mama e permanent de gardă. E acolo, aude, intervine, rezolvă, fiindcă ea știe mai bine. Și poate că uneori chiar știe, dar nu îi dă și tatălui șansa să învețe.

Orice timp de relație, absolut orice tip de relație, se rezolva prin cooperare și conflict. Cooperarea este simplă. Conflictul e mai dificil, știu, dar relația tată-copil e o necesitate pentru toți din casă.

* studiului Effects_of_Father_Involvement explică toate beneficiile implicării tatălui în creșterea și educarea propriului copil.

Relatie tata copil se creeaza cu mama stand pe tusa din cand in cand1-1

Citește și:

Libertatea fara limite si capcanele ei

Cand mamele sunt, dar nu sunt   

Conflicte sanatoase pentru relatii sanatoase

Copiii si butoanele care vindeca

Cand fugi de acasa, ca amantul prins de sot

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

3 Comments

  1. Laura Craciun

    Asa este. Desi micul P. are de abia 1 an si 3 luni, deja imi dau seama ca sunt anumite chestii/jocuri pe care le face doar cu tati. Si eu sunt de acord ca e foarte important ca noi, mamele sa stam uneori pe tusa, personal cand ca tati are chef de joaca, imi fac de lucru in bucatarie sau dau o fuga la magazin.

    Reply
  2. Pingback: Am invatat copilul ce sa faca daca se pierde - FUN Parenting by Cristina Buja

  3. Pingback: Un conflict este sanatos atunci cand gestionarea se face intr-un mod sanatos - FUN Parenting by Cristina Buja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: