”Magia ordinii” – Marie Kondo – 📚 De citit

Am comandat cartea ”Magia ordinii, senzaționala metodă japoneză de a-ți elibera și organiza casa”, din curiozitate. Am tot văzut-o recomandată și când am prins-o redusă am și luat-o. Nu pot să vă spun că m-a impresionat profund, dar este o carte bună dacă vrei să faci ceva ordine prin casa ta.

Am citit pasaje în ea care mi-au structurat modul de a gândi. De exemplu:
– Când vrei să faci curat și asta înseamnă automat să arunci lucruri, privește-le din perspectiva ”îmi place sau nu?”, ”îmi aduce bucurie sau nu?”. Eu aplic asta deja la haine și cum se schimbă sezonul, sunt hotărâtă să mă țin de întrebare. Am multe haine pe care le tot țin, dar nu le îmbrac din diverse motive, de multe ori pur și simplu pentru că nu îmi aduc bucurie când le pun pe mine.

Să așezi lucrurile în locuri fixe destinate doar lor. Sertarul cu șosete, cutia cu chei, suportul pentru ceasuri etc. Asta e deja ceva ce făceam cât de cât, mai ales în șifonierul lui David, ca să pot să dau indicații oricui de unde să îmi aducă boxerii pentru el. Dar păstram întotdeauna, și se pare că încă mai am, cutia cu de toate. Primeam un șnur de la o conferință, îl aruncam acolo, găseam un încărcător de la nu știu ce telefon vechi, îl uitam acolo.

Când vrei să faci ordine într-o anumită zonă, dar nu știi de unde să te pornești, scoți totul și pui la loc doar ceea ce îți place foarte mult, sau este util, că na, poate nu îți plac șosetele bărbatului, dar nu înseamnă că trebuie să le arunci.

Scrie și despre metoda Kon Mari de împăturire și depozitare a hainelor pe verticală, o metodă foarte bună pentru sertare sau pentru rafturi. N-am pus-o încă în aplicare, dar o am în plan.

Am citit cartea rapid și mi-a plăcut, dar nu înseamnă că am aplicat tot sau că am fost de acord cu tot ce scria, ca să fiu sinceră am mai sărit și câteva pagini 🙂 Știu oameni care au spus că această carte le-a schimbat în totalitate perspectiva despre ordine și nu numai, și oameni ca mine, care au luat din ea ce au avut nevoie și și-au simplificat aranjarea lucrurilor prin casă.

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: