M-am intors … minune de copil

Uneori mă uit la David mai atentă decât de obicei. Nu face nimic special. Acum stă pe oliță și își admiră cucul. Povestește, așa cu o normalitate și o seriozitate amuzantă pentru mine, cum pișu iese prin cuc și caca pe funduleț, după ce se adună în burtă. Gesticulează cu mâinile, scoate sunete, mă anunță ce e și ce dimensiune are, articulează sprâncenele și trece rapid la următorul subiect:
– Mami, tataie uat gogoașă azi.
– Ți-a cumpărat tataia gogoașă azi?
– Da. Mută. Păcut David.

 

“Cui nu-i place gogoașa, dar lasă tata că avem noi o discutie privată mai târziu”, zic în sinea mea. Continui vorba să mai aflu detalii picante. Admir fiecare cuvânt și veselia lui, când eu mă temusem că nu va sta cu tata, că după două săptămâni nedezlipite de mine, voi pleca cu greu la serviciu. Deloc greu. M-a pupat, a cerut să îi aduc ceva bun și m-a trimis la „viciu”. După o săptămână de tabăra cu program nerespectat, oboseală, distracție, multă lume, agitație, împărțit mama cu alții, iar distracție, el a înțeles explicațiile și m-a trimis la muncă. Minune de copil mai am!

Mă uit la el și mă îmbăt cu toată frumusețea și istețimea lui. Copilul ăsta a luat tot ce era mai bun de la noi.

Sau noi nu am văzut tot „bunul” ăsta din noi !? Ochii lui. Nasul bombat. Buzele conturate. Burta înainte și fundul înapoi. Cum vorbește precipitat, mai mult cu pauze. Cum merge clătinându-și umerii, uneori și fundul. Cum pocește cuvinte și se enervează că nu înțelegi. Cum se cațără peste tot, unde nici nu ți-ar trece prin minte că te poti urca. Cum își amintește el orice și mai ales ce nu trebuie.

 

Cum doarme liniștit, cu genele lungi lipite, unele peste altele. Cum dansează și cântă. Cum scoate limba când se concentrează la ceva. Cum spune „ubesc mami”. Cum îmbrățișează când îmi e greu. Cum negociază în interesul lui. Cum cere mustăcind ce știe că nu poate primi și râde la fiecare „Nu se poate, David”. Cum ne ia de mână să îi arătam drumul. Cum ne arată el arta de a trăi iubind totul.

Mă uit la el în multe momente aparent neînsemnate din viața noastră împreună și realizez cu regret câte am pierdut din ea.

După ce a plecat Emma parcă nu l-am mai văzut nici pe el. Nu că nu exista sau nu îl iubeam sau nu stăteam cu el, dar eu nu mai eram aici. Nu mai puteam să văd și să aud nimic. Nici nu îmi mai amintesc prea multe detalii din primăvară anului ăsta … mai bine chiar.

 

Parcă nu am trăit în lumea asta. Am pierdut luni din viața lui David doar ca să pot să vindec o rană mult prea adâncă și deschisă. Îmi pare rău și totuși mă bucur că mi-am permis să fac asta, așa, ca și cum, pentru prima oară, m-am uitat la mine și mi-am zis „îți este greu, știu, îți dau voie să fii cum simți tu, este în regulă, ești minunată, te imbrățișez”.

 

M-am întors de ceva timp. Mai plec uneori, mai rar, mult mai rar și mai puțin. M-am adunat. Sunt eu, la fel și altfel. Il văd mai mult decât am putut vreodată să o fac. M-am întors. Sunt aici, să te privesc, să te admir, să te iubesc, să învăț de la tine marile lecții de viață, sunt aici minune de copil. Rămâi și tu.

 

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create861

5 comentarii la „M-am intors … minune de copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu