Idei de jocuri pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău

Copiii au nevoie să învețe care sunt emoțiile, să le înțeleagă, să le recunoască, să le accepte, pentru ca apoi să le controleze. Dezvoltarea inteligenței emoționale îi va ajuta să gestioneze situațiile stresante, să comunice cu cei din jur în astfel de momente, să se adapteze în cercuri sociale, să creeze relații solide și sănătoase. Mai jos vă ofer câteva idei de jocuri pentru dezvoltarea emoțională.

 

Partea bună este că inteligența emoțională poate fi educată încă din primii ani de viață ai copilului. Părintele are un rol important prin modelul de comportament pe care îl oferă și prin metodele de educaţie pe care le implementează. Un plus îl poate aduce și înscrierea copiilor la ateliere de dezvoltare personală, puse în practică de persoane specializate. Acasă puteți realiza activități create special pentru a lucra pe această temă a emoțiilor.

 

Vă detaliez câteva jocuri de dezvoltare emoțională pe care le fac eu cu David (2 ani și 8 luni) acasă, cu mențiunea că ele pot fi adaptate oricărei vârste, depinde doar de imaginaţia voastră:

• Carduri cu emoții • 

Le puteți descărca gratuit pe cele făcute de mine, inclusiv un document word care vă permite să adăugați mai multe exemple, detalii aiciCum le puteți folosi:
– Copilul extrage un card și vorbiți împreună despre emoția respectivă
– Se extrage un card și se mimează emoția;
– Se extrage un card și se povestește o situație în care s-a trăit emoția respectivă;
– Se printează imagini care descriu o anumită situație, pentru fiecare emoție. Copilul este rugat să asocieze imaginea cu emoția. De exemplu, un copil care este dus la grădiniță și plânge, poate fi asociat cu un card care arată tristețe. Un copil care primește o jucărie este bucuros. Un copil fuge când vede un câine pentru că este speriat. Un coleg ia jucăria din mâna altuia și copilul devine furios. Mama spune copilului că vor merge la mare și el este entuziasmat etc.

♦ Oare cum se simte el ? ♦ 

Este un joc simplu pe care, practic, îl poți face oricând și oriunde, nu ai nevoie de materiale, ci doar de puțină atenție. Ideea de bază este să analizați împreună oamenii din jur și să îl întrebi cum crede el că se simt. De exemplu, sunteți la cumpărături, stați la rând și urmăriți casiera care zâmbește sau nu 🙂 , și purtați un dialog, ”Cum arată fața ei?”, ”Cum este vocea?”, ”Care este mimica”, ajungând spre final ”Ce crezi tu că simte?”. La vârste mici, va avea nevoie de suportul vostru. Vă recomand să nu insistați dacă pe moment nu vrea să coopereze. David este uneori entuziasmat să facem asta și alte ori zice ”Nu siu, mami”, și nu insist chiar dacă, eu știu că știe, de fapt îl încurajez să îmi spună că fix atunci nu dorește să facă asta.

3. Tot pentru a recunoaște emoția puteți încerca și jocul pe care eu îl numesc ♣ Ce spune corpul meu că simte ♣.

Inițial va trebui să vorbești cu el, să îi explici și să afli dacă știe că fiecare emoție pe care o trăim produce anumite reacții în corp. Cele mai simple de exemplificat sunt lacrimile pentru tristețe și zâmbetul pentru fericire. Detaliați împreună care sunt semnele corpului și încurajează-l să își folosească imaginația pentru a le testa, ”Imaginează-ți că ești furios. Unde în corp simți cel mai tare furia?”. Apoi imaginează-ți tu și povestește-i ce simți și unde, de exemplu ”Când mă înfurii simt cum se strânge stomacul”.

Discutați și despre asemănările sau diferențele dintre modul în care simțiți fiecare furia. Apoi treceți la altă emoție, de data asta, pozitivă. Este bine să alternați o emoție pozitivă cu una negativă și să încheiați cu cea pozitivă. Centrați-vă pe emoții pe care observați că le trăiește mai des (veselie, plictiseală, teamă, entuziasm, tristeţe, rușine etc).
Puteţi aplica întrebările de la acest joc fix atunci când experimentează o emoţie puternică, dar nu ştie să o exprime și inițial să îl ajutați să exprime verbal senzația. La fel vă recomand să detaliați și voi ce vă spune corpul când simțiți o anumită reacție.

♠ Jocul ”Cum se simte Ovo” ♠

Îl aplic când vreau să aflu ce se petrece la grădiniță sau ce a făcut într-un moment în care eu nu eram atentă și cred că ceva l-a supărat. Ovo este un maimuțoi pe care David l-a creat singur. Practic inventez o poveste scurtă cu Ovo și pe parcurs întreb ”Cum crezi că se simte Ovo?”. Întotdeauna folosesc intonația, schimbul de voci și diverse sunete, pentru a-i menține atrasă atenția și pentru a nu părea că îl interoghez. De obicei îl las pe el să dea subiectul poveștii. Mai mereu Ovo face ce a făcut David, așa că, cel mai probabil simte și ce a simțit el.

5. Încă un joc super amuzant, pe care nu îl facem doar pentru a descoperi emoțiile, dar este bun și pentru asta, ♥ Ne plimbăm cum simțim ♥.

Inițial strâng jucăriile de pe jos, la noi parcă ninge cu ele. Apoi îi spun, ”hai să mergem așa cum mergem de obicei”, și umblăm prin cameră. Urmează exemplificarea, adică ”hai să ne plimbăm cum simțim”, încep eu, ”azi sunt fericită” și încep să țopăi râzând prin cameră. El râde și țopăie cu mine. Testăm mai multe emoții pe rând (teamă, furie, grabă, entuziasm, nesiguranță, plictiseală, mândrie etc), timp în care vorbesc cu el și încerc să aflu care tip de mers i-a plăcut cel mai mult, care a fost cel mai ușor de făcut, care nu i-a plăcut și care i s-a părut dificil.
Uneori trec peste etapa asta și doar ajungem să ne maimuțărim prin toată casă și să ne alergăm, care pe care prinde.

 

Aceste idei de jocuri pentru dezvoltarea emoțională îi pot ajuta copiii să învețe care sunt emoțiile, să le înțeleagă și să le recunoască.

 


 Despre emoții și importanța lor și cum îl ajută pe copil să își dezvolte abilitățile emoționale:
– Despre emoții și inteligența emoțională a copiilor
– Dezvoltarea abilităților emoționale pe categorii de vârstă
– Cum ajuți copilul să se dezvolte emoțional

 

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 530

4 comentarii la „Idei de jocuri pentru dezvoltarea emoțională a copilului tău

  1. Buna.
    Imi plac mult articolele tale SI ideiile de jocuri. Am totusi o intrebare. Pentru bebei de sub un an , ce idei de jocuri Ai folosit pt David. Am un bebe de 5 luni SI cantam, dansam, II citesc / studiem poze cu animals, oameni etc, se intinde dupa jucarii, II plac copii in parc. Stiu e Inca mic SI nu am Mari asteptari, durata jocurilor este limitata, daca Il tine ceva ocupat 20 min e excellent. Am tot citit Dar majoritatea activitatilor sunt peste un an.
    10x and have fun

    1. Aici gasesti jocurile pe care le-am facut eu cu David, cand avea el pana intr-un an http://www.cristinabuja.ro/category/bebelusi/

      Am inceput sa realizez diverse activitati cand aveam 8 luni, pana atunci ne-am axat foarte mult pe cantat, dansat si zornait jucarii. Cred ca sunt cateva activitati pe care le poti face si cand este copilul mai mic, in mare parte jocuri senzoriale, dar din pacate eu nu am testat, pur si simplu nu m-am gandit sa o fac atunci.

      Iti multumesc pentru feedback. Just Have FUN 🙂 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.