Educatia este sansa copiilor saraci pentru o viata mai buna  

Educatia este sansa copiilor saraci

Luminița este mama a șase copii școlari dintr-o comună a județului Bacău. Luminița muncește pentru copiii ei și mătură fără rușine, zi de zi, străzile din oraș, deși o intervenție medicală nereușită a lăsat-o cu un handicap la picior. Problemele s-au adunat și zilele acestea privește disperată cum banii munciți cinstit nu îi mai ajung. Luminița știe că educatia este sansa copiilor saraci pentru o viata mai buna.

„Cel mai tare mă doare privirea lor plină de speranță. Tot ce îmi doresc pentru copiii mei este să învețe carte, să ajungă mai bine. Lupt pentru ei cât pot, dar greutățile au început să mă răpună. Frica mea este că ei vor pierde școala.”

Înghesuiți într-o locuință socială, fără curent și gaz, uneori copiii ei nu se mai pot duce la școală. Le e rușine să meargă la clasă cu temele nerezolvate, flămânzi, ori cu pantofii rupți. Mama caută ajutor și soluții, educația este șansa lor. Sunt copii buni, cu credință, cu drag de învățătură, cu pasiuni și vise. Pentru ei, școala este o bucurie și este șansa lor ca într-o zi să scape de sărăcie.

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost azi viața ta dacă nu ai fi mers la școală? Pentru tine este doar un exercițiu de imaginație. Pentru alții, este chiar viața!

 

Astfel de povești aud zilnic la muncă. Cu unii dintre ei am lucrat și eu înainte să îl nasc pe David. Astfel de copii există în fiecare colț de țară. Conform studiului Unicef 2016, în România 1 din 2 copii trăieşte la limita sărăciei, iar 300.000 de copii nu merg la şcoală. De aceea, Fundaţia Principesa Margareta a României a creat Fondul Special pentru Copii, ca un program social de prevenţie a abandonului şcolar.

Fondul Special Pentru Copii este un program național de asistență socială și acces la educație în sprijinul copiilor aflați în situații de viață foarte dificile.

Sunt ajutați copii aflați în contexte sociale precare, proveniți din centre de plasament, lăsați în îngrijirea rudelor, cu părinți bolnavi sau din familii care au în îngrijire mulți copii sau persoane cu handicap sever, din familii monoparentale, neglijați sau cu stare de sănătate în risc de a se deteriora.

 

Cu ajutorul donatorilor și sponsorilor am reușit să le asigurăm acestor copii tot ce au nevoie pentru a frecventa şcoala: rechizite, uniformă, caiete speciale, căminul la oraş, transportul cu microbuzul, o masă caldă la cantină. Am reuşit până acum să dăm şansă la o viaţă mai bună pentru 25 500 de copii din peste 2800 de familii. Și să susţinem 600 de ONG-uri locale care ajută copiii care se confrunta cu situatii dificile de viață.

 

Și voi puteți să îi ajutați printr-o donație pe www.fpmr.ro/donationline . Suma va fi folosită cu chibzuință de colegii mei care lucrează pe acest program. Cu gesturi mici putem face schimbări mari în viața copiilor care sunt în pericol de a renunța la școală.

 

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 530

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.