Despre sacrificiul parintilor si lectia neiubirii pe care o predau

M-am așezat la masă, așteptam să vină o doamnă cu care aveam o întâlnire la job. Îmi luasem un caffe latte așa cum îmi place mie și scriam un articol în telefon. Cam ceea ce fac de fiecare dată când găsesc câteva minute legate, neîntrerupte de muncă sau copil. La masa aflată prea aproape de mine, discutau două femei. Nu știu neapărat subiectul, nu intenționam să ascult, dar m-au oprit din ale mele la: ”toată viața am auzit că s-au sacrificat pentru mine”. Suna atât de cunoscut. Și mi-am amintit atunci de impactul acestor cuvinte în viața mea. De alte povești care îmi seamănă, de cum creștem îndepărtându-ne de noi. De cum, mulți copii nu sunt învățați că primul pas spre fericire se face cu iubirea față de sine.

Despre sacrificiul parintilor si lectia neiubirii pe care o predau

FotoCredit: Cristina TR

Pentru că, se întâmplă des ca părinții să fie foarte atenți la nevoile evidente ale copiilor lor, îi hrănesc, îi îmbrăca, îi culcă, îi învață să vorbească, să își facă prieteni, să împartă, poate chiar prea mult să împartă, să fie atenți la ceilalți. Nimic nu e rău în asta, dar prea puțini au fost, dar sper că totuși din ce în ce mai mulți părinți sunt atenți și să formeze iubirea de sine. Partea dificilă apare atunci când părintele nu se iubește pe el și sacrifică tot pentru cei pe care îi iubește. Pentru că suntem oglindă pentru copiii noștri, iar atunci când pleci în căutarea fericirii fără a trăi în prim plan, ai tendința să treci pe lângă ea.

Toți căutăm iubire, pentru că suntem iubire, dar cea dintâi dragoste ar trebui să fie pentru noi.

Nu de puține ori ajungem să căutăm în inimile altora ce nu găsim în a noastră. Să ne iubească ei, să ne aprecieze ei, să fie ei mândri, să vadă ei ce nu putem vedea noi. Un cumul de factori ne aduce aici, iar prima lecție de neiubire de sine o primim de la părinții noștri atunci când ne repetă că s-au sacrificat, că ei nu contează, altora să le fie bine. Și cu lecția neiubirii vine de mână și lecția datoriei, ”dacă ei s-au sacrificat, datoria mea este să compensez mereu ce le lipsește lor, să îi fac fericiți, să le umplu golul”. Inconștientul are o putere incredibilă.

 

Și când contează ceilalți, alegi pentru ei, chiar și în defavoarea ta, iar dacă găsești puterea să alegi pentru tine, în defavoarea lor, se cuibărește adânc și de neclintit, vinovăția. E valabil pentru orice, se aplică în orice tip de relație, cu soțul, copilul, mama, prietena, iubitul. O relație nu înseamnă doar Noi. Există EU și TU și prin urmare nevoile sunt ale noastre, ale mele și ale tale și toate cer să fie împlinite, și toate au dreptul să fie împlinite. Uneori se întrepătrund miraculos și alteori se încâlcesc și strigă fiecare să fie deslușită. Câștigă iubirea.

 

Semnat,

O mamă crescută în sacrificiu, care învață să se iubească

 

Citește și:

Cum am reusit sa nu imi pierd mintile dupa ce am pierdut un copil

Fericirea se opreste in zidurile traumelor traite si nevindecate

Copiii si butoanele care vindeca

Cand fugi de acasa, ca amantul prins de sot

Fug de mine dar … ma caut

Depresia nu e nebunie si sigur nu e fita

 

Sunt licențiată în psihologie și sunt fascinată de creierul uman și capacitatea lui de a supraviețui și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Ceva furtuni am trăit și eu! Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară. Locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești și râsete de copil. Uneori și lacrimi, pentru că, oricât de „FUN” ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Așa că, pășiți cu grijă când intrați în sufletul meu. Nu e musai să vă placă, dar e musai să îl tratați cu respect. Așa cum vă scriu și eu!
Articole create513

2 comentarii la „Despre sacrificiul parintilor si lectia neiubirii pe care o predau

  1. Eu duc „lupte” cu mine sa ma iubesc tocmai pentru a fi un exemplu. Greu cu iubirea de sine cand nu ai idee cum se face. Multumesc pentru articol :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Introdu termenii de cautare si apasa enter sau escape pentru a iesi din meniu