De ce este importanta inteligenta emotionala si cum o dezvoltam

Mi-aș dori ca părinții și nu numai, și profesorii, și asistenții sociali, și oricine lucrează pe o perioadă îndelungată cu un copil, să fie conștienți că sunt mult mai mult decât ”niște copii” și că nevoile lor sunt mult mai complexe decât ce este la vedere. În interiorul lor se contruiește o întreagă lume.

Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor este un capitol la care mi-am propus să lucrez intens în perioada aceasta a vieții mele. Fie că scriu aici pe blog, fie că dezvolt proiecte la muncă, ceea ce, din fericire chiar se va întâmpla. Voi reveni cu detaliile unui proiect de care sunt extrem de mândră și care, probabil, mă va ține puțin departe de blog, dar se va merita, veți vedea.

De ce este atât de importantă inteligența emoțională?

Pentru că ea ne ajută să fim în contact cu noi înșine și să avem relații sănătoase cu cei din jur. Inteligența emoțională este cea care ne face să fim adaptabil, sinceri cu noi înșine, să adunăm forța interioară de care avem nevoie când necazurile ne lovesc, și asta se va întâmpla cu siguranță, ne dezvoltă capacitatea de a fi empatici și înțelegători cu ceilalți și musai cu noi înșine, ne ajută să ne cunoaștem emoțiile și să controlăm comportamentul rezultat din ele, ne face capabili să învățăm cele mai bune lecții din cele mai mari greșeli, să iubim viața și când nu o simțim blândă cu noi. Sună bine pentru ce ne dorim noi de fapt pentru copiii noștri, nu?

Dezvoltarea inteligenței emoționale este un proces de cale lungă pe care putem să pornim oricând, cu cât mai devreme, cu atât mai bine, dar niciodată, niciodată nu este prea târziu. Nu doar copiii au nevoie să o dezvolte, și noi avem, pentru că nu poți să îl înveți pe un copil ceea ce tu nu ești.

Ce înseamnă să ne dezvoltăm inteligența emoțională?

Să ne acceptăm emoțiile, să le cunoaștem și să fim conștienți de cum se traduc ele în comportamente. Și emoțiile dureroase sunt cele care spun cele mai ascunse detalii despre noi înșine.

Să ne educăm să exprimăm ceea ce simțim într-un mod cât mai adecvat societății în care trăim.

Să învățăm să ”citim” emoțiile celor din jur.

Să ne dezvoltăm empatia și toleranța față de ceilalți și față de noi înșine.

Să învățăm să comunicăm clar și într-un mod empatic, fără a răni.

Să înțelegem că nu totul este despre noi și de cele mai multe ori comportamentele celorlalți spun mai multe despre ei decât despre noi.

Să ne permitem să simțim. Să integrăm ce vine în sufletul nostru, fie că ne aduce fericire, fie că nu. Să ne permitem să simțim iubire și să o oferim necondiționat oamenilor care ne aduc bine.

Să acceptăm oamenii așa cum sunt și să nu mai căutăm să îi schimbăm. Tot ce putem să schimbăm suntem noi înșine și modul în care privim viața și ceea ce ne aduce ea.

Să ne dezvoltăm capacitatea de a privi înăuntrul nostru și de a ne pune obiective realiste pe care să le urmărim și când e ușor și când ne împotmolim.

Să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce trăim.

Să învățăm să trăim din plin ce ne este dat să trăim. Musai! Începeți de ACUM! Meritați!

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

4 Comments

 1. Denisa Trasca

  Cristina,
  Daca realizezi niste ateliere practice pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii si adulti, mi-ar face mare sa particip cu toata familia.
  Sunt perfect de accord cu tine ca dezvolatrea inteligentei emotionale este cel mai de pret dar pe care-l putem face copiilor nostri si noua.
  Toate cele bune,
  Denisa

  Reply
  1. Cristina Buja (Post author)

   Imi doresc tare mult să fac asta pe viitor și cititorii blogului vor fi primii care vor afla 🙂 Iti multumesc tare mult pentru încurajare

   Reply
 2. Pingback: Un proiect despre dezvoltarea emotionala a copiilor care imi da incredere ca impreuna salvam suflete - FUN Parenting by Cristina Buja

 3. Pingback: Cum sunt copiii care nu reusesc sa exprime ceea ce simt sau sa gestioneze intensitatea propriilor trairi? - FUN Parenting by Cristina Buja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: