“Dansul fricii” – Harriet Lerner  📚 De citit

Dansul fricii

“Dansul fricii” este scrisă de Harriet Lerner într-un stil ușor de citit care îți deschide mintea cu fiecare pagină și din când în când te mai și face să râzi. Are un simț al umorului pe care rar îl găsești în cărți de psihologie. De altfel oferă și multe exemple practice despre cum să jonglezi frica, anxietatea și rușinea. Este imposibil să nu te regăsești printre ele.

 

Harriet Lerner scrie că nefericirea este alimentată de frică, anxietate și rușine, emoții care apar neinvitate când dăm nas în nas cu necazurile. Și soluția nu este să le evităm, oricum asta ar fi imposibil cât încă suntem în viață, ci să le conștientizăm și să le înfruntăm. Și asta se numește curaj!

 

Vorbește despre teama de a fi respins, despre perfecționism, despre frica de schimbare chiar și atunci când ne-o dorim, despre anxietatea la locul de muncă, despre puterea secretă a rușinii, despre rușinea față de propriul corp, despre boală și suferință, despre curajul în fața fricii.

În cartea aceasta am citit pentru prima dată despre acțiunile contraofensive care apar atunci când te schimbi.

Și mi-a fost mai ușor să înțeleg, să accept și să potolesc acțiunile contraofensive care m-au lovit pe mine în nas în ultimii 2 ani.

Anxietatea care acompaniază schimbarea abia începe să se manifeste când întreprindeți primul pas și spuneți, cereți sau faceți ceva diferit, care amenință prezentul statu-quo. Imediat, interlocutorul va iniția o mișcare de contraofensivă, o manevră de genul ”Schimbă-te la loc!” – prin care încearcă să reinstaureze vechiul tipar și și să îl recapete pe cel care erați ….

Din perspectiva teoriei sistemelor de familie, procesul schimbării se desfășoară după cum urmează. Cineva începe să manifeste un sine mai puternic și mai independent sau face ceva care contravine rolurilor și regulilor de familie. Anxietatea se ridică la suprafață ca aburul din oală. Invariabil, împotrivirea arată cam așa:

  1. ”Te înșeli!” (remarcă însoțită de tone de dovezi, menite să sprijine poziția adversă)
  2. ”Schimbă-te la loc și te primesc înapoi!”
  3. ”Dacă nu te schimbi la loc, uite care vor fi consecințele!” (listate pentru mai multă elocvență)

Contraofensiva poate lua variate forme …

„Dansul fricii” – Dr. Harriet Lerner

Am citit cartea în câteva zile și a fost genul acela, de carte despre care îți pare rău că s-a terminat. Vă recomand să o cumpărați! Este o carte care vă pune degetul pe rană și apoi vă ajută să o pansați!

Trăim viața care ne-a fost dată

Stima de sine autentica nu vine din comparația cu alții și nici din surclasarea altora. Și nu e nici rezultatul inevitabil al unei copilării pline de iubire, siguranță și stabilitate. (Ca și cum așa ceva ar exista…). O stimă de sine robustă la vârsta maturității se câștigă cu greu. Se naște din explorarea propriei creativități și a plăcerilor personale, din exersarea competențelor și consolidarea conexiunilor noastre, din implicarea în legături de prietenie, intimitate și ajutorare a comunității. Ea devine tot mai puternică, dacă trăim în acord cu valorile și prioritățile noastre cele mai profunde, dacă învățam să recunoaștem și să împărtășim forța și vulnerabilitatea și dacă navigam prin relații cu integritate, echilibru și generozitate. Să trăiești frumos este un efort de o viață, care îți solicită întreaga atenție conștientă.

 

Fiecare ființă este unică în felul său și fiecare viață e neprețuită. M-am fost meniți să fim altcineva – ne-am născut să fim noi înșine. Toți ne confruntăm cu provocarea de a trăi viața pe care-o avem, nu viața pe care ne imaginăm că am fi putut-o avea, nici viața pe care ne-am dori să o avem și nici măcar viața pe care credem c-o merităm. Prin urmare, trebuie să facem tot ce este necesar pentru a ne elibera se judecățile și comparațiile cauzate de anxietate. Viața e scurtă și niciunul dintre noi nu are timp de pierdut cu așa ceva.”

„Dansul fricii” – Dr. Harriet Lerner

 

Recomandări de cărți și materiale pentru dezvoltarea personală a adultului găsiți în categoria: ”Cărți și materiale pentru adulți” .

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.