Daca e ceva ce stiu sigur despre mine e ca nu le stiu pe toate

– Zi, Cristina, cum să fac? Că tu le știi pe toate.
– Eu? Ei, știi ce știu eu sigur? Că nu le știu pe toate.

A urmat o discuție între noi, despre ce o preocupa pe ea atunci cu băiețelul ei.

Haideți să vă spun ce știu eu, că ce nu știu, evident nu am cum să vă spun 🙂

Știu că am încercat niște … să zicem tehnici cu David, care au mers. Și sigur astea vor merge și la alți copii, la fel cum nu vor merge la alții. Și asta pot să vă sfătuiesc. Să citiți, să ascultați, să vă informați și apoi musai să luați ce simțiți că poate fi și despre voi și apoi să adaptați.

Mai știu că nu a mers tot ce am încercat cu David și că uneori pur și simplu am greșit. Cum am fost când m-am refugiat exclusiv în el ca sursă de fericire, pentru că viața mi se părea prea greu de dus și aveam nevoie de un motiv să continui să respir. Știu că am greșit când nu mi-am luat o pauză de la tot atunci când era prea mult pentru mine, atât de mult încât mi-a scăpat o palmă pe fundulețul adorabil al copilului meu adorabil. El m-a iertat pentru asta, eu m-am iertat mai greu.

Știu că întotdeauna mai am ceva de învățat despre mine și ceva despre ceilalți și despre băiatul meu. Că dacă plec de la presupunerea că le știu pe toate, voi pierde tot ce nu știu de fapt.

Știu că a fi părinte este o treabă pe termen lung, cu responsabilități uriașe și cu iubire pe măsură. Că tot ce stă în puterea mea este să fiu cea mai bună variantă care pot ajunge și când nu pot mai mult să mă opresc, să mă îmbrățișez și să am răbdare cu mine.

Știu că niciodată nu ne judecă cu adevărat copiii, că este cumva treaba lor și dreptul lor să le placă ce suntem și uneori nu, dar nu au în fișa postului asta, ei ne iubesc sincer cu tot ce avem. Ar trebui să începem și noi să facem asta și cu ei, dar și cu noi înșine.

Știu că dacă stăm prea mult să analizăm ce și cum să facem uităm să trăim cu ei.

Știu că nimic nu poate înlocui timpul și iubirea pe care au nevoie să o primească de la noi. Că oricâte mașinuțe și-ar dori, oricâte dulciuri și alte nebunii ar cere, nu îi vor face fericiți dacă le lipsește atenția și iubirea noastră.

Știu că este greu să te împarți între tine, și copil, și relație, și muncă, și mai ales știu că doar una din ele nu va putea să le compenseze pe celelalte.

Știu și că timpul trece prea repede și că ziua de azi nu ți-o nimeni înapoi dacă ai uitat să o trăiești. Și uităm prea des.

FotoCredit: Foto Experience Ro

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: