Cum sa ne jucam cu un bebelus (12-24 luni)

Cum sa ne jucam cu un bebelus

Cum sa ne jucam cu un bebelus ? Dansați împreună, cântați, citiți povești, modelați în plastilină. Oferă-i jucării de îmbinat. Inventați jocuri din viața de zi cu zi în care să îl lăsați liber să fie creativ (o zi la birou, la cumpărături, în oraș, la medic etc). Mergeți în parc unde se poate da în leagăne, poate face baloane de săpun. Să scrie cu creta pe asfalt sau să se joace la groapa de nisip, dacă există în parcul pe care îl frecventati. Luați cu voi jucării pe care le poate împinge, minge. Plimbați-l în timp ce îi povestiți despre natură și animale. Este foarte important să comunicați cât mai mult cu el acum când învață să vorbească.

Am scris altă dată și despre jocurile și jucăriile pe care le-am creat pentru David.

Obstacole în casă. Când bebelușul începe să meargă sprijinit, puteți aranja în camera lui de joacă o cursă cu obstacole, folosind de exemplu fotolii mici sau scaune (cât mai stabile să nu se poată mișca). Puneți pe aceste obstacole obiecte care prezintă interes pentru copil pentru a le găsi. Veți vedea, va fi foarte curios să le descopere!

 

Aluatul de gogoși este un foarte bun înlocuitor pentru plastilină. În plus este și comestibil în cazul în care copilul devine curios. Aluatul nu este toxic, totuși folosiți această activitate sub supraveghere.

 

Orășelul meu. Puteți construi un orășel în propria cameră a copilului folosind benzi adezive cu care să amenajați un drum, o cale ferată, un pod, intersecții (folositi culori diferite). Din cutii de carton, suluri de la hârtia igienică, cutii din plastic amplasați stații de autobuz, tunele, benzinării, magazine, semafoare. Jucați-vă cu copilul și aratati-i inițial cum poate “conduce” mașina în acest oraș. Apoi lăsați-i să fie inventiv și să conducă el jocul.

 

Bijuterii comestibile. Pe o sfoară înșirați împreună cu copilul paste de diferite forme. Faceți din ele o brățară potrivită mânuței lui, lăsând spatiu între paste și fierbeti-le apoi. Lăsați copilul să poarte brățara și să o deguste dacă dorește. Puteți renunță la fierbere și picta pastele împreună, fără a-l mai lăsa să le mănânce apoi.

Cutii de carton transformate.

Puteți construi din cutii mari de carton diverse obiecte cum ar fi o mașină, casă, barcă, rachetă, un cort, tunel etc. Implicați copilul în amenajarea acesteia. De exemplu pentru a face o casă decupați geamurile și o ușă lăsând o muchie netaiata pentru a se putea deschide și închide. Apoi aratati-i copilului cum să le deseneze. Pentru a face o mașină desenați roțile cu un marker negru și lăsați copilul să aleagă ce obiecte să folosească pe post de volan și claxon. Pentru tunel folosiți mai multe cutii cu dimensiuni diferite.

 

Jucării din staniol. Realizați din staniol diverse obiecte (lingură, mingie, cuburi, omuleți, animale, unelte etc). Puneți copilul să ghicească ce reprezintă (dacă știe câteva cuvinte). Poate să modeleze și singur dar la această vârstă va avea nevoie totuși de ajutor.

 

Colaje. Împreună cu copilul puteți realiza colaje abstracte folosind lipici și bucăți decupate de voi din reviste, materiale diverse tăiate în forme mici, lână etc. Puneți o coală mare de hârtie sau de ziar și apoi oferiti-i copilului “planul de lucru” care poate fi o foaie de carton, o farfurie de carton sau alte suporturi. Îl puteți ajuta în temele mai complicate, cum ar fi realizarea unei fețe umane, animale, casă etc. Lăsați imaginația liberă sau folosiți internetul ca sursă de inspirație :).

 

Culori. Alege câteva obiecte de aceeași culoare (fructe, cuburi, paie etc), spune-le clar numele și invită copilul să găsească și el un obiect în aceeași nuanță. Va învață culorile sortandu-le: galben cu galben, roșu cu roșu, albastru cu albastru etc.

 

Mic și harnic.

Implicati-l în activitățile casnice simple de care pare atras pentru a-l ajuta să își dezvolte simțurile senzoriale și dexteritatea, învățându-i în acelaș timp despre forme, texturi, culori și gusturi. În jurul vârstei de un an și jumătate îl puteți lăsa pe copil să vă ajute la prepararea unei prăjituri, a pâinii, să decoreze tortul, să întindă rufele, să faceți pizza etc. Uneori poate părea dificil, munca voastră fiind ușor îngreunată, dar când ați făcut ultima oara treabă jucandu-va? În plus o astfel de activitate aduce o multitudine de beneficii pe termen lung.

 

Cum sa ne jucam cu un bebelus? Cam asa ne jucam noi.

 

Mai multe idei de jocuri și activități pe categorii de vârstă și dezvoltare de abilități găsiți aici.

 

Sursă poza: Marisa Howenstine @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.