Cum sa le vorbesti copiilor sa nu transformi un comportament de moment intr-o atitudine permanenta

Să încep cu un exemplu.

Lui Gigel îi place să deseneze și să coloreze. Își scoate în fiecare zi caietele de colorat, foi, fișe și ce mai are, toate creioanele, cariocile, nebunii, știți ce zic. Se pune pe creat artistic mâzgălituri, cu masa plină de toate cele amestecate, nu contează cât de mare ar fi masa. Mai cad unele pe jos, rămân acolo, că na, e mult prea concentrat la creație. Și părintele îi spune ”Gigele, ce dezordonat ești! Mai strânge din ele”.

Cu cât scenariul aceste se repetă mai des, cu atât sunt mai multe șanse ca Gigel să devină un copil dezordonat de fel. Va fi o atitudine a lui care i se va ștanța pe imaginea de sine. Va spune despre el că este dezordonat, la fel cum va spune că are ochii căprui.

Știu, o să mă întrebați cum altfel. ”Gigel, acum lucrezi dezordonat. Uite, dacă pui lucrurile așa, este posibil să îți fie mai ușor”.

Este o foarte mare diferență între ”ești”, și ”acum te comportați așa”.

Am o prietenă foarte bună care spune despre ea că nu este perseverentă. Asta a auzit foarte mulți ani, de la părinți și de la profesori, până a ajuns să fie fix așa. Ce se mai întâmplă e că prea puțini se gândesc să schimbe acest comportament din moment ce ”așa sunt”, mai degrabă îl iau ca atare, parte din ei definită, și asta e. Pentru a schimba au nevoie de un sprijin din exterior, nu de o confirmare că sunt fix cum de fapt nici nu ar trebui. E o lovitură în două puncte.

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: