Cum sa iti ajuti copilul in functie de temperamentul lui

Cum sa iti ajuti copilul in functie de temperamentul

Dacă înțelegem temperamentul copilului nostru vom putea să ne adaptăm cu o mai mare ușurință la nevoile lui. La fel de important este să cunoaștem și propriu temperament. Cum să ajuți copilul în funcție de temperamentul pe care îl are?

Copiii noștri nu au nevoie de părinți perfecți, gata să știe mereu răspunsul corect, dar au nevoie de părinți care îi iubesc și se străduiesc să le crească potențialul.

Fiindcă fiecare copil se naște cu anumite particularități, iar ceea ce putem să facem pentru ei este să îi ajutăm să își descopere punctele tari, să le accepte pe cele mai puțin pozitive și în final să fie o variantă cât mai bună a lor. Aceeași frază este valabilă și pentru părinte. Poate că partea asta cu multă teoretie nu pare deloc atractivă, dar aveți răbdare până la final și veți vedea cât este de utilă.

În jurul vârstei de 3 ani, uneori chiar 2 ani, un copil are deja clădită structura personalității.

Daa … așa devreme. Foarte important de menționat:
– temperamentul nu este identic cu caracterul. Trăsăturile de caracter se conturează în urma experiențelor de viață pe care le-am avut și a influențelor date de valorile inspirate de părinți, a normelor societății, a ceea ce ne este prezentat ca fiind normal, de aspectele care sunt adoptate de persoanele apropiate. În schimb temperamentul este înnăscut și definit de modul personal de a vedea lucrurile, de a simți, de a gândi.
– temperamentul nu este identic cu dezvoltarea (de exemplu aproape toți copiii, în jurul vârstei de 8 luni, devin anxioși în prezența persoanelor străine, fără a fi o particularitate care să arate că avem un copil timid).
– nu putem să alegem un anume temperament pentru copiii noștri, nici măcar pentru noi, la fel cum nu putem alege nici culoarea ochilor sau mărimea nasului 🙂
– orice timp de temperament are atât aspecte pozitive cât și negative, ajută să le cunoaștem pe toate și să le acceptăm.

– tipuri temperamentale pure se întâlnesc rar. Mai degrabă este vorba de temperamente combinate în care devin mai accentuate sau predominante trăsăturile unui anumit tip.

Cea mai utilizată și cunoscută clasificare a tipurilor de temperament este cea a lui I. P. Pavlov:
  1. Coleric
  2. Sangvinic
  3. Flegmatic
  4. Melancolic
  1. Coleric:

Este copilul dinamic, agitat, nerăbdător, foarte impulsiv, care își controlează cu greu sentimentele. Este competitiv, entuziast, optimist, independent, spontan, dominator, cu excelente abilități organizatorice. Se face remarcat ușor într-un grup fiindcă își impune cu ușurință și naturalețe punctul de vedere. Manifestă procese afective intense. Trece cu ușurință de la o stare la alta și îi place să fie mereu ocupat cu câte ceva (are aspirații înalte și este muncitor).

Este ușor irascibil, uneori agresiv, critic la adresa celorlalți și imprăștiat din simplul motiv că nu știe cum să își conserve energia. Ia decizii fără să cugete foarte mult asupra lor fiind impulsiv, cu un răspuns de reacție rapid și centrat pe rezultate. Vrea să fie în permanență la conducere, să i se recunoască realizările și să își poată manifesta abilitățile de lider pe care crede că le are.

Cum poți ajuta copilul cu temperament predominant coleric?

– încurajează-l să facă un sport pentru a învăța ce este disciplina
– este util și să își canalizeze energia și pentru asta are nevoie să se joace și să alerge mult
– rezervați timp, de preferat în fiecare zi, pentru activități liniștite (citit, puzzle, jocuri de masă).
– stabiliți împreună un program constant și variat
– pune-i limite clare și fii ferm pentru că el va tinde să le neglijeze dorind să se impună
– este important să îi oferi sfaturi clare
– fii atent la sentimentele lui și încearcă să empatizezi cât mai mult
– are nevoie să i se creeze motivaţii puternice pentru învăţătură
– învață-l să-și respecte prietenii și colegii. Să fie atent la nevoile lor pentru a renunța la acțiunile care le produc suferință
– este necesar să i se sublinieze învățămintele dintr-o situație de eșec

  1. Sangvinic

Este copilul sociabil, mereu bine dispus, spontan, cu imaginație, curios, plin de energie și hotărât în ceea ce face. Este de multe ori în centrul atenției, pentru că asta îi place, să fie ”pe șcenă”, fiind comunicativ, uneori vorbind prea mult și cu o capacitate rapidă de a lua decizii. Are tendința de a se plictisi foarte repede, așa că mereu caută lucruri noi de făcut. Este foarte ambițios, învață repede dar la fel de repede și uită.

Este ușor de influențat, vrea să fie pe placut tuturor, să fie recunoscut ca un lider și îi este frică să nu fie izolat sau ignorat. Are tendința de a fugi de situații care i se par dificile și poate întâmpina dificultăți în a-și stabili obiective și mai ales în a le urma. Uneori înflorește poveștile pentru a-i atrage pe ceilalți.

Cum poți ajuta copilul cu temperament predominant sangvinic?

– implică-l în activități care să îl țină mereu ocupat, cât mai variate, să îi placă, să îl provoace și să îl ajute să își consume energia (sportul este recomandat)
– stabilește reguli clare fiindcă are nevoie de un cadru bine delimitat
– fii afectuos cu el, ține-l de mână, îmbrățișează-l (copilul sangvinic are nevoie de contact fizic)
– când vrei să îi atragi atenţia apropie-te de el şi stabilește contact vizual
– învață-l să asculte activ și să conștientizeze efectele pe care le au vorbele lui asupra celorlați
– dezvoltă-i empatie față de ceilalți (adesea este atât de preocupat să primească atenție încât devine egocentric)
– comunică mult cu el, despre ce îi place și ce nu, despre ce îți place ție și ce nu
– ajută-l să ducă la bun sfarşit activitatea şi incurajează-l să rezolve definitiv problema.

  1. Flegmatic

Este copilul pe care mulți părinții și-l doresc … măcar din când în când 🙂 Calm, liniștit, amabil, evită conflictele, cooperează ușor, ajută părinții cu diverse treburi, îi place ordinea și curățenia fiind organizat și meticulos. Este sensibil, de multe ori lent în reacții și îndeplinirea sarcinilor.

Este lipsit de inițiativă și entuziasm, nehotărât, puțin sociabil, uneori chiar rece. Nu e marele prieten al comunicării, nu știe să își exprime nevoile și se adaptează greu la situații noi. Nu-i place să ia iniţiativă, să-şi asume responsabilităţi sau să se confrunte cu cineva. În procesul învățării depune mai multe eforturi, dar cunoștințele asimilate sunt durabile.

Cum poți ajuta copilul cu temperament predominant flegmatic?

– încurajează-l să își exprime sentimentele chiar și atunci când îi este greu să o facă
– laudă-i grija pentru cei aflaţi la nevoie și modul în care se poartă cu ei
– susţine-l când este interesat de ceva nou și ajută-l să se mobilizeze
– arată-i încredere
– dezvoltă-i inițiativa
– învață-l să își asume responsabilități oferindu-i sarcini încă de mic
– oferă-i provocări realiste
– ajută-l să înţeleagă beneficiile activităţii, pentru că riscă să devină leneş şi nemotivat

  1. Melancolic

Este un copil sensibil, serios, cu un simț al datoriei și responsabilității dezvoltat, perseverent, conştiincios, ordonat, exigent cu el însuşi și sârguincios. Dar este și timid, cu o viață interioară bogată, comunică cu greutate, individualist, visător, retras, își face cu greu prieteni, având nevoie de spațiu personal, siguranță și stabilitate. Este inclinat spre artă având diverse talente.

Este neîncrezător în forţele proprii, nu rezistă la stări tensionale, se supără repede și se adaptează cu greutate situațiilor noi Va prefera mereu să facă ceva ce deja cunoaște bine decât să învețe ceva nou. Are tendința de a deveni pesimist, cu complexe de inferioritate, predispus depresiilor și anxietății.

Cum poți ajuta copilul cu temperament predominant melancolic?

– susține-l în tot ceea ce face (copilul melancolic este ușor de influențat, așa că atitudinea părintelui îl poate ajuta să capete încredere în el și să depășească temerile)
– implică-l în activități sociale
– stimulează-l să lucreze în echipă
– încurajează-l să își facă prieteni
– implică-l în activități artistice care să-l stimuleze
– provoacă-l la discuții pentru a învăța să comunice
– dă-i responsabilități
– prezintă-i programul (are nevoie de fiecare dată să știe unde mergeți, cât stați, ce o să facă)
– învață-l să tolereze imperfecțiunea, fiindcă el vrea ca totul să fie ”la dungă” și asta este imposibil
– la vârste mici ajută-l să aleagă între două variante simple pentru a deveni mai încrezător şi a invăţa cum să-şi exprime nevoile şi dorinţele

 

Citind aceste descrieri puteți observa că nu toate detaliile unui anumit temperament sunt regăsite și la copilul vostru și asta fiindcă toți ne naștem cu o combinație unică de trăsături care ne formează temperamentul. Totuși veți vedea că predomină un anumit tip. Mai departe trebuie doar să ne adaptam lui și să îl învățăm cum să își gestioneze reacțiile, acțiunile, sentimentele în așa fel încât să aibă o relație bună cu cei din jur și mai ales cu el însuși.

 


Pentru a afla ce tip de temperament aveți și ce tip de temperament are copilul, puteți descărca gratuit Testele de temperament de la rubrica Resurse gratuite. Pentru a afla cum sa iti ajuti copilul in functie de temperamentul lui poți descărca și materialul de sprijin creat special pentru voi.


 

Sursă poza: Joseph Rosales @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 532

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.