Ce este de fapt un psihoterapeut?

Ce este de fapt un psihoterapeut? Nu este psiholog, consilier, coach și nici învățător. Asta am încercat să clarific și când am scris despre care este diferența dintre dezvoltare personală, consiliere, coaching, educație și psihoterapie.

Ca nivel de pregătite un psihoterapeut trece prin acest proces:

– studii universitare – psihologie (minim 5 ani)
– formare profesională – psihologie (minim 2 ani)
– experiența psihoterapiei proprii (da, pentru un psihoterapeut este obligatorie terapia)
– practică deliberată
– supervizare (minim 2 ani în care terapeutul discută cazurile cu un expert pentru a-și dezvolta abilitățile necesare pentru o bună intervenție)
– intervizare (grup de terapeuți din aceeași categorie în care își împărtășesc experiențele de lucru)
– formare continuă (pentru rafinarea abilităților)

Psihoterapeutul este parțial:

– figură parentală – simbolistic este părintele de la care aștepți acceptarea necondiționată.
– educator – îți oferă informații.
– antrenor (coach) – îți dezvoltă capacitatea de autoreflexie (psihicul se uită la el însuși și se restructurează pe măsură ce se uită)
– evaluator – îți evaluează parcursul și dezvoltarea.
– model – decurge în mod natural din figura parentală. Clientul se uită la psihoterapeut, evaluează și preia.
– mentor – cumva spre finalul terapiei devine și acea figură care te sprijină în luarea deciziilor. Nu toți clienții ajung aici. Mulți se opresc la educator sau model. Educatorul oferă informația, mentorul îți oferă o viziune, te ajută să îți creezi calea ta specifică.

MOAȘĂ. Ooo, da, psihoterapeutul este ”moașă”. Te ajută, te susține să te naști din nou. Nu te scapă de durerile nașterii, dar le face mai suportabile. Te întoarce, te ține de cap un pic, face procesul mai confortabil, mai fluid. Nu folosește forceps. Când zici că o să mori de durere, îți arată că mai e doar puțin. E parte dintr-un proces care se întâmplă în mod natural în tine, oricât de dureros ar fi. Iar la final, se bucură cu tine de ceea ce ești, în cea mai pură și definită și integrată formă a ta.

Informațiile sunt sintetizate în cadrul formării complementare pe care o urmez în psihoterapia integrativă a traumei (formarea este condusă de psiholog doctor Diana Vasile).

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

4 Comments

 1. Florina

  Si ce are la baza? Psihologia, nu? Ca studii, ma refer, cum ajunge cineva psihoterapeut, din cadrul carei facultati +ce mastere?
  Oricum, nu este psihiatru, ca aceia au medicina la baza, asta-i clar.

  Reply
  1. Cristina Buja (Post author)

   Da, psihologia și master în domeniul psihologiei

   Reply
   1. Mihai

    Bună ziua!
    Doar aboslvenții de psihologie pot deveni psihoterapeuți sau și persoanele licențiate în medicină, psihopedagogie specială, asistență socială sau teologie?
    Mulțumesc!

    Reply
    1. Cristina Buja (Post author)

     Din care stiu eu pot profesa și cei care nu au psihologie, dar cu anumite limite. Ei nu vor fi psihoterapeuti. De exemplu, daca au terminat asistenta sociala si au facut formare în psihotraumatologie vor fi asistenti sociali cu competenta in tipul respectiv de psihoterapie.

     Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: