Cand un copil nu mananca prea mult si nici macar nu iubeste mancarea (P)

Ce faci cand un copil nu mananca prea mult si nici macar nu iubeste mancarea ? Să știți că pentru mine, alimentarea lui David este un stres. Alimentarea cu mâncare, că de energie nu duce vreodată lipsă. Doar, poate, și am zis poate, când este bolnav. Altfel ce sigur observi la el este vorbitul fără întrerupere și alergatul la fel.

 

Dar alimentația … Doamne, nu putea să semene și el cu ta-su? Nu! De ce? Să semene cu mă-sa, să primesc înapoi tot stresul pe care l-am creat și eu cu mâncarea și încă îl creez. Așa că, nu mă mir că el nu mănâncă prea mult și nici măcar nu iubește mâncarea. Și n-ar fi mare bai dacă n-ar avea 5 ani neîmpliniți și dacă eu nu m-aș teme că frunzăritul ăsta al lui îi poate produce carențe de vitamine.

Am ezitat o vreme să mă îngrijorez și să intervin.

Am zis mereu că așa o fi el, că poate mănâncă mult la grădiniță, că e doar o perioadă mai încărcată emoțional și de asta nu mănâncă. Apoi am acceptat! Copilul meu este pretențios când vine vorba de mâncare. Adică, na, întrebați-mă care este mâncarea lui preferată. Întrebați-mă și care e a mea. Nu știu. Și nu știu. Și vă rog nu mă întrebați de câte ori a mâncat iaurt în loc de cină, cu 3 feluri de mâncare în frigider.

David înțelege foarte bine importanța fructelor și a legumelor și a cărnii.

Numai că, nu îi place carnea fiindcă îi rămâne între dinți. Î plac fructele de vară și la capitolul legume cere doar castraveți. Să crești un copil cu iaurt, castraveți și lapte? Vis! Not! Dar astea nu îmi lipsesc din frigider. Și dacă vă mai povestesc și că avem carne doar de la bunici din curte, deja mă ia frustrarea pe sus.

 

A avut și el o perioadă când îi plăcea orezul, pastele și piureul. S-a dus și vremea asta. Vă zic, e un stres. Așa că am mereu în frigider iaurt grecesc (doar de ăsta mănâncă), lapte și castraveți. Și încerc să inventez rețete noi că poate l-oi surprinde cu ceva. Încă nu! Mai insist.

 

Între timp, am decis, cu acordul medicului pediatru, să îi dau și suplimente alimentare. Am mers pe gama Minimarțieni Futura pentru că am folosit și varianta pentru imunitate și am fost mulțumită.

Minimarțienii Futura 3-6 ani sunt tablete masticabile, cu gust de căpșuni, fără zahăr, conservanți și coloranți artificiali. Conțin fier, calciu, vitamina D3, vitamina K2, vitamina C, beta-glucan și inulină.

La această perioadă copiii au nevoie de calciu și vitamina D3 pentru dezvoltarea osoasă și pentru dinți puternici. Vitamina D3 si vitamina C ajută și la întărirea sistemului imunitar iar fierul ajută la dezvoltarea cognitivă acum când intră în colectivitate și cerințele cresc.

Cand un copil nu mananca prea mult 2

Găsiți și formula Minimarțieni Futura special adaptată pentru etapele de dezvoltare 1-3 ani și 6-9 ani. Minimarțieni Futura 1-3 ani este un sirop cu gust de fructe, care are la bază un piure de mere și căpșuni. Fără coloranți și conservanți. Conține fier, calciu, vitamina D3, vitamina K2 și vitamina C.

 

Minimarțieni Futura 6-9 ani sunt sub formă de plicuri cu gel oral cu gust de fructe. Dozele de DHA din micro-alge, vitamina D3, vitamina K2, vitamina C și beta-glucan sunt adaptate nevoilor cognitive ale copiilor care intră în sistemul școlar.

 

Da, alimentația ar trebui să fie prima sursă de vitamine și minerale, cu fructe și legume și carne și expus la soare și mult alergat în parc. Cred că este important să ne străduim să le oferim copiilor noștri o alimentație echilibrată și sănătoasă, iar abia când simțim că nu reușim să facem asta, să găsim o modalitate să suplimentăm. Și neapărat să avem sfatul medicului pentru a face asta.

 

Sursă poza: Element5 Digital @ Unsplash

 

 Vă invit să dați like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter, prin introducerea adresei de e-mail (dreapta paginii, rubrica “Notificări articole”). 

 

Sunt licențiată în Psihologie și în Asistență Socială și sunt fascinată de psihicului uman și capacitatea lui de a supraviețuit și a se reconstrui indiferent câte furtuni e obligat să ducă. Am finalizat masterul „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei” și un program de formare în specializarea ”Psihoterapia integrativă a traumei”. Cred cu tărie că oamenii sunt făcuți să fie buni și să iubească. Unii nu își dau voie. În ei stau bine de pază durerile, fricile, mecanismele de apărare, furia. Toate zidurile pe care și le-au ridicat singuri, pentru că altă dată au trebui să se apere. Altfel nu ar fi putut trăi. Altfel nu știu să trăiască. Dar altfel se poate!
Articole create 531

2 comentarii la „Cand un copil nu mananca prea mult si nici macar nu iubeste mancarea (P)

  1. Off parca ai descris fix copilul meu, doar ca el are aproape 4 ani si inca mai sper ca isi „revine”. Nu pot sa ma conformez inca pt ca a avut si perioade cand manca bine. Si eu am inceput sa ii dau vitamine recent pentru ca se plange de dureri de picioare, sau de dinti in timp ce mananca. Consider ca avem o alimentatie variata si bogata in de toate, dar ce te faci cand refuza mai orice? Sper sa se imbunatateasca ceva cu vitaminele 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.