Cand este copilul pregatit sa plece in vacanta la bunici?

Când este. Și mai ales când sunt părinții 🙂 .

David a plecat mai repede decât m-aș fi așteptat eu, de fapt, înainte să fiu eu pregătită. Știți, eu nu sunt o persoană prea încrezătoare, ultima oară am pierdut un copil pe motiv de ”încredere în alții”. Și înainte de asta, dar mai ales după asta, am trăit foarte mult timp cu impresia că sunt singura care îl poate îngriji, îl poate proteja, îl poate înțelege, îl poate alina și îl poate face să râdă cu tot trupul lui. Sigur că nu e chiar așa, la unele I am the Boss, la altele se pricep și alții cel puțin la fel de bine ca și mine.

Prima lui plecare la bunici, o zi și o noapte, m-a surprins total. A doua m-a ajutat și m-a dezechilibrat în același timp. Treceam printr-o schimbare de job care s-a dovedit a fi neinspirată, motiv pentru care m-am reîntors la primul job. Încercam să mă adaptez la un nou mediu, cu noi responsabilități și David s-a îmbolnăvit. Pentru prima oară am ales munca și nu pe el. A fost o decizie rațională, așa cum sunt obligați,  uneori, oamenii mari să aleagă. A plecat la bunici fără să protesteze.

L-am lăsat fără să mă împotrivesc. Am suferit în fiecare seară când veneam acasă și el nu era. Unul dintre motivele pentru care am și stat prea puțin în casă. El era pregătit să plece la bunici. Am încredere în bunicii lui, sunt oameni extraordinari, chiar dacă îi mai dau uneori ciocolată și suc pentru copii. De fapt, eu aveam nevoie să mă agăț de el, să îmi iau puterea de a găsi un singur rost pentru toate încercările de până acum. Dar nu e datoria lui să îmi fie ancoră mie. Treaba lui e să trăiască.

Dependența este una dintre cele mai mari surse ale suferinței.

Treptat emoțiile mele s-au reglat. La a treia plecare la bunici, m-am bucurat de Marius și de timp pentru noi. I-am simțit lipsa, abia așteptam să îi sărut copănelele și să îi aud #davidismele, dar m-am bucurat de viață și fără el. Și l-am lăsat să se bucure de viață și fără mine.

Când am știut că este pregătit?
L-am observat și mai ales l-am simțit:
– Se adaptase foarte bine la grădiniță, de abia aștepta să stea cu colegii lui, mai mult de atât, ne obliga să mai stăm cu el în curte dacă nu erau plecați toți prietenii. Deci, se învățase fără noi.
– Rămânea câteva ore cu unghiul sau finii sau prietenii apropiați, atunci când aveam ceva de rezolvat urgent.
– Începuse să se joace singur o perioadă îndelungată de timp.
– Era independent în multe activități – se îmbrăca, mânca singur, făcea la oliță.
– Vorbea bine așa că putea oricine să îi înțelegea cerințele, mă rog, aproape toate cerințele.
– Petrecuse mult timp cu bunicii, am fost de multe ori la ei, împreună, am dormit acolo, avem camera noastră, așa că era familiarizat și cu ei și cu locul.

La fel știu și când devine prea mult să stea plecat și caut soluții să se întoarcă acasă. Și cred că și bunicii știu, semnal e atitudinea morocănoasă 🙂 Așa că, avem o regulă pe care o știe și de la care nu ne abatem și sperăm să ne ajute universul să nu ne abatem pe viitor, nu îl ducem la bunici dacă nu vrea, și ei îl aduc acasă dacă îi este prea dor de noi.

 

 

 

 

 

 

Citește și:

Despre emotii si inteligenta emotionala a copiilor

Cum ajuti copilul sa se dezvolte emotional

Idei de jocuri pentru dezvoltarea emotionala a copilului tau

Interviu despre dezvoltarea emotionala a copiilor – Cu David la Antena 1

 

Cristina Buja
Sunt mamă, psiholog, trainer, ONG-ist și-n toate îmi place să îi învăț pe oameni să se ajute singuri. Aici e culcușul meu cald, pufos, cu miros de scorțișoară, locul unde mă dezbrac de temeri și vă însoțesc cu gânduri, vise, povești, uneori și lacrimi, pentru că, oricât de FUN ar fi să fii părinte, de mii de ori poate fi mai greu când nu poți fi. Aici sunt eu, la fel și altfel, mamă de băiat David și de fetiță înger Emma.

2 Comments

  1. E.G

    Următoarea provocare va fi prima tabăra în care va merge singur.

    Reply
  2. Pingback: Vacantele la bunici si teama de abandon - FUN Parenting by Cristina Buja

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: